Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi > SIKÇA SORULAN SORULAR

Bir şirketler tescili müteakiben, hemen işe başlayabilmektedirler. Özel limited şirketler en az iki (2) kişi ile tescil edilebilirler. Herhangi bir yasal amaç için bir araya gelen yedi veya daha çok kişi veya kurulacak olan şirketin özel bir şirket olacağı hallerde, iki veya daha çok kişi, isimlerini bir anasözleşmenin altına kaydetmesi ve imzalaması ile öteki gereklerini yerine getirmek suretiyle sınırlı sorumluluğu olan ve tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardır. •Her vekâletname, Mukayyidin kabul edebileceği şekilde, noterlikçe onaylı ve ayrıca o yerde K.K.T.C. temsilciliği varsa orada, yoksa o yerdeki T.C. •Ülkemizde geçerli sistemde; hizmetler hususunda (banka, sigorta, yayın, eğitim, otel, motel, hizmetleri, otobüs servisleri, terzihaneler, elbise temizleme evleri, berber salonları, ticarethaneler v.s. gibi) kullanılan hizmet markalarının (amblemlerin) tescilini düzenleyen yasa kuralları yoktur. Yabancı kişi ve yabancı ile üçüncü devlet uyruklu kişilerin hissedar oldukları ve K.K.T.C. Şirketler Mukayyitliği nezdinde tescilli olan Şirketleri anlatır ve böyle bir şirketin hissedar olduğu ve yine K.K.T.C. Şirketler Mukayyitliğinde tescilli şirketleri de kapsar. Sınırlı sorumluluk, pay sahibinin sorumluluğunun şirkete koymayı taahhüt ettiği sermaye payı ile sınırlanmış olduğunu ifade eder. Yani pay sahibi taahhüt ettiği miktarı şirkete ödemiş ise, artık şirketin borç veya mükellefiyetlerinden dolayı üçüncü şahıslara karşı sorumlu tutulamaz. Ancak bu durum şirketin bizzat kendisi için söz konusu değildir. Şirket borçlarından dolayı bütün varlıklarıyla sınırsız sorumludur. Hisse devirlerinde  HİSSE DEVİR SENEDİ doldurulup vergi dairesinden işlem yapıldıktan sonra yönetim kurulu kararı ve  M.Ş.32 A formu veya şirketin rapor süresi geçmişse  M.Ş.32 formu ile K.K.T.C. kimlik kartı ve fotokopisi ile Yabancılar ve Yabancı Sermayeli şirketler  TÜRKÇE PROSEDÜR veya  İNGİLİZCE PROSEDÜR’lerimizden yararlanabilirler. Belirli bir zaman içerisinde Tasfiye edilen şirketin tüm mal varlığı satışa çıkarılır nakde çevrilir.

•Bir işletmenin mal veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir. B) Şirketin Anasözleşmesi ve Tüzüğü hazırlanır. Şirketin ismi, adres bilgileri, amaç ve kuruluş gayeleri direktörler yapısı, hisse yapısı,vs. Bankasurans sektörüne dair deneyimlerinizi paylaşmak, yazılarınızı sektöre sunmak için formu doldurup bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Şirketler aşağıdaki yöntemlerin herhangi biri ile tasfiye edilir. D-Kira Mukavelesi yapılarak kiralanmış bina, ofis, v.s. Gibi gayrımenkul var ise en kısa sürede mukaveleyi karşılıklı olarak  feshedip malsahibi olan kişi ve/veya kişilere devredilmeli. C-Şirket Tasfiyesine gidilmeden önce var ise şubeleri, tasfiye sürecinde oluşabilecek birtakım zorluklar ve olumsuzlukların önüne geçebilmek için bu şubeleri merkezde topladıktan sonra  tasfiyeye gidilmeli. B-Şirketin Yıllık Faaliyet Raporları ve Kar-Zarar ve Bilançoları nın son yıla kadar eksiksiz olarak Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesine sunulmuş olması gerekir. A-Şirketin Kar-Zarar ve Bilançolarının Gelir ve Vergi Dairesine son yıla kadar eksiksiz olarak sunulmuş olması gerekir. Ürün veya ürünün kaynaklandığı coğrafi yöre ile ilgili kamu kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları. Yasal oluşumuna veya bileşimine bakılmaksızın Coğrafi  İşaretlerin ve Ürünün yalnızca tek bir üreticisi olduğunun ispatı halinde ise, ürünün üreticisi sayılan gerçek veya tüzel kişiler.

Pul ve harç işlemleri Mahalli Şirketlerle ayni olup harçların yarısı devlete ödenir. Bu gibi şirketlerin tescili için, önce isim yoklaması yaptırılır; bundan sonra,  K.K.1 formunun usulüne göre doldurulup Şirketler Mukayyitliğine dosyalatmak suretiyle müracaat edilir. Ortaklardan herbirinin de K.K.T.C. kimlik kartları ve fotokopileri müracaat anında ibraz edilir. Ayrıca hemen akabinde Resmi Kabz Memuru K.K.T.C. sınırları içinde faaliyet gösteren tüm bankalara birer yazı göndererek şirketin tasfiye emri suretini de eklemek suretiyle şirkete ait hesaplarında alacak varsa bildirmeleri, şirketin hesaplarında başka özel ve tüzel kişiler tarafından herhangi bir işlem yapmamaları istenir. Belediyeye (ofisi bulunduğu yerdeki), Vergi dairesine, Tapu dairesine  ve Motorlu araçlara yazı yazılır. Verilecek marka örnekleri, her hususta tamamen aynı olacaktır. Fotoğraf veya fotokopi halindeki marka örnekleri kabul edilmeyecektir. Bütün marka örneklerinin arkaları, tarih konarak müracaat sahibince imzalanmış olacaktır.

  • •Tescili tasarlanan bir markanın benzeri olabilecek başka markaların halen sicilde kayıtlı olup olmadığını saptamak üzere “arama” (yoklama) yapılması için,  TM.NO.28 formu doldurulup Mukayyitliğe müracaat edilebilir.
  • Resmi Kabz Memuru Tasfiye ile ilgili tutanak ve Resmi Gazeteye gönderilen yazının sonucunu beklemeden şirketin mal varlığını teslim almak için harekete geçer ve liste halinde tutanakla teslim alır.
  • Ayni kurallar Ticari Unvan altında iş yapmaktan vazgeçilmesi halinde de uygulanır.

Ticari Unvanın tescilinden sonra, sahibinin isminde, işyeri adresinde, iş veya faaliyet konusunda meydana gelen değişiklikler için  T.U.2 formu doldurulmak suretiyle, söz konusu değişikliğin yapıldığı tarihten itibaren yedi (7) gün içinde Mukayyitliğe tescil ettirilmesi gerekir. Ayni kurallar Ticari Unvan altında iş yapmaktan vazgeçilmesi halinde de uygulanır. Değişiklik bildirimine ilişkin  formu doldurulup  PUL VE HARÇ LİSTESİ’nde Öngörülen damga pulu yapıştırılır. Ayrıca sahibinin isminde meydana gelen değişiklik şayet şahıs ise K.K.T.C. kimlik kartı ve fotokopisi de ibraz edilir. Markaya sahip olunduktan altı ayı aşkın bir zaman sonra yapılan müracaatlar için artırılmış harçlar ödenir. Bu hususta yapılacak müracaata, marka üzerindeki sahiplik hakkını gösteren Senedin aslı eklenir. Bu senet Mukayyidin kabul edebileceği şekilde, noterlikçe onaylı ve ayrıca o yerde K.K.T.C. temsilciliği varsa orada, yoksa o yerdeki T.C. Elçiliği veya konsolosluğuna, veya Apostille ile tasdik ettirilmiş olması gerekir.Ayrıca devir ve intikalin tescil belgesinde gösterilebilmesi için orijinal tescil belgelerinin de yollanması gerekmektedir. Kollektif ve Komandit şirketin; ortaklarında, faaliyet konusunda, iş yeri adresinde veya başka herhangi bir hususta meydana gelen değişiklik ile fesih bildirimleri  K.K.2 formu ile yedi (7) gün içinde Mukayyitliğe bildirilerek tescil ettirilmesi gerekir. İlgili formunun üzerine  PUL VE HARÇ LİSTESİ’nde Öngörülen damga pulu yapıştırılır. Ortaklardaki değişikliğin bildirilmesinde İlgili forma ek olarak kişinin K.K.T.C. kimlik kartı ve fotokopisi de ibraz edilir.

Şirketler Yasası ve Tüzüğü çerçevesinde borçlular varsa şirketin alacakları varsa takip ve dava yolu ile alacaklar tahsil edilir. Sonuçta tahsil edilen miktar şirketin alacaklılarına alacakları oranda paylaştırılır. İlgili form ile ile yapılacak her müracaatla birlikte, tescili tasarlanan marka örneğinden iki tane, her biri ayrı ayrı  birer yarım sayfalık daktilo kâğıdı üzerine yapıştırılmak suretiyle, Mukayyitliğe gönderilmelidir. Yıllık rapor; şirketin olağan genel kurul toplantısını müteakip 14. Günde, kayıtlı adresini, sermayesine, üyelerine, direktör ve sekreterine ilişkin ayrıntıları gösteren ve sureti en geç 42 gün içinde Şirketler Mukayyitliğine dosyalatılması gereken bir beyannamedir. Tüzel kişilik, şirketi oluşturan pay sahiplerinin teker teker var olan kişiliklerinden ayrı olarak, şirketin bir bütün halinde ayrı bir kişiliğinin bulunmasına denir. Tescil için önce  İSİM YOKLAMASI FORMU yaptırılır; bundan sonra temin edilecek  T.U.1 formu usulüne gör doldurulup Şirketler Mukayyitliğine dosyalatılmak suretiyle müracaat edilir. D) Sermaye Harcı Şirketin tescilinden önce şirketin kayıtlı sermayesi üzerinden öngörülen sermaye harcı hesaplandıktan sonra Gelir ve Vergi dairesi yada şubelerine yatırılır. Sonuçta Mahkemeden Tasfiye edilen şirketin lav edilmesi suretiyle şirket kaydı sicilden silinip çıkarılır.

•Aşağıdaki çizelgede formların başlıkları ve başlıca harçlar verilmiştir. En çok kullanılan formlar ekte olup diğer formlar, Resmî Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi, Sınai Mülkiyet Şubesinden temin edilebilir. Formların içeriği aşağıda yer alan harç tablosundan da görülebilir. •Haberleşmede Mukayyitlikçe yazılan yazılar, marka sahibinin veya vekilinin Sicilde kayıtlı adresine veya tebliğ adresine gönderilirler. Bunun için de adresteki herhangi bir değişikliğin,  TM.NO.18 Ticaret Markaları Adres Değişikliği formu ile hemen Mukayyitliğe bildirilmesi gerekir. •K.K.T.C.’de tescil edilen marka sadece K.K.T.C.’de geçerlidir. •Tescili tasarlanan bir markanın benzeri olabilecek başka markaların halen sicilde kayıtlı olup olmadığını saptamak üzere “arama” (yoklama) yapılması için,  TM.NO.28 formu doldurulup Mukayyitliğe müracaat edilebilir.

İpotekler ve rehin akitleri sicili ise her şirket kayıtlı yazıhanesinde şirketin varlıklarını etkileyen ipoteklere ve rehin akitlerine ait ayrıntıları kaydedeceği bir sicil tutmakla yükümlü olduğu sicile denir. (b)-    Bedelleri paradan gayrı bir ivazla (karşılıkla) tamamen veya kısmen ödemiş olarak tahsis edilen hisse senetlerine ilişkin sözleşmenin ayrıntılarına ait gerekli raporu  M.Ş.13 formu ile dosyalatmak zorunda olduğu raporlara denir. Halka açılımlı şirketler, en az yedi (7) kurucu üyenin iştiraki ile tescil olunabilirler. Ancak bunlar tescili müteakip hemen işe başlama yetkisine haiz değillerdirler. Bu gibi şirketler, önce ısdar edilecek hisse senetlerini halka satışa arz etmek maksadıyla bir suretini tescil için ayni gün şirketler Mukayyitliğine dosyalatmak zorundadırlar. Komandite Şirketler; Kar gayesiyle iş yapan kişiler arasındaki ilişkiyi anlatır. Ancak komandit şirketlerin tüzel kişiliği yoktur. Burada ortaklardan en az birisi ortaklığın borçlarından dolayı alacaklılara karşı sınırsız sorumlu olur. İnsanların sahip oldukları tüm değerleri ve girişimleri risk (riziko) adı altında belirsizliklerin tehdidi altındadır. 2-   Tasfiye prosödürünün  sırasıyla nasıl yapıldığını aşağıda maddeler halinde pratik olarak belirtilmiştir. Ürünle ilgili olarak kamu yararına çalışan veya üyelerinin ekonomik çıkarlarını korumaya yetkili bulunan dernekler.

•Müsaadeli (lisanslı) kullanmanın tescili için müracaat,  TM.NO.43 Ticaret Markaları Tescili Kullananın Sicile Kaydı formu üzerinde yapılır. Lisans anlaşması Mukayyidin kabul edebileceği şekilde, noterlikçe onaylı ve ayrıca o yerde K.K.T.C. temsilciliği varsa orada, yoksa o yerdeki T.C. Elçiliği veya konsolosluğuna, veya Apostille ile tasdik ettirilmiş olması gerekir. Ayrıca lisans anlaşması yabancı dilde yapılmışsa bunun Türkçe tercümesinin de yaptırılması gerekmektedir. Bunlara ek olarak tescilli sahibe ve tescilli kullanana ait usulüne uygun tasdik ettirilmiş vekaletname de dosyalanmalıdır. Mahalli Şirket, Fasıl 113 Şirketler Yasası altında tescil edilen, gerek yabancı gerekse yerli olsun, bankalar, sigorta şirketleri, döviz şirketler v.s. Gibi özellikli şirketlerinde hepsine birden mahalli şirketler denir. Uluslararası işletme şirketleri ana sözleşmeleri’nde öngörülen her türlü faaliyetlerini tamamen yurt dışına (Off-Shore) yönelik olarak yürütürler ve gelirlerini yurt dışından sağlarlar. U.Ş.’ler, şans oyunu ve müşterek paribahis giriş oynatamazlar. Öncelikle isim yoklaması yaptırılır sonra öz izin için Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Tutizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’na başvuru yapılır, incelemeden sonra uygun olanlar evraklarını ve harçlarını tamamlamaları üzerine tescil edilirler.

Yatırılan bu para şirket kuruluşuna müteakip, Mukayyitlikçe onaylanmış bir set onay belgesi ile blokenin yapıldığı bankaya müracaatla bloke şirket adına çözülür. Yabancı Şirket (Şube) K.K.T.C. sınırları dışında kurulmuş olan ve K.K.T.C.’de bir şube açmak suretiyle faaliyette bulunan şirketlere yabancı şirket (şube) denir. C) Maktu Formların Doldurulup Dosyalanması. M.Ş.1, M.Ş.2 ve M.Ş.3 formları usulüne uygun olarak doldurulur. Anasözleşme ve tüzük’le ayrıca gerekli kimlik bilgileri de istenir. (Kimlik asılları ve sureti yabancı ise pasaport ve sureti vs.) İlgili formların üzerine  PUL VE HARÇ LİSTESİ’nde Öngörülen damga pulu yapıştırılmak suretiyle dairemize dosyalatılır. Resmi Kabz Memuru Tasfiye ile ilgili tutanak ve Resmi Gazeteye gönderilen yazının sonucunu beklemeden şirketin mal varlığını teslim almak için harekete geçer ve liste halinde tutanakla teslim alır. Böylece Resmi Kabz Memuru ve Mukayyit tasfiye amaçları için Resmi Kabz Memuru olur. Mukayyit bu tutanakla birlikte Başbakanlık Müsteşarlığına emrin bir suretiyle birlikte yazı göndererek şirketin tasfiye edildiğine dair Resmi Gazetede yayınlanmasını talep eder. Tasfiye emri verilmesi üzerine emrin 1 sureti şirket veya saptanacak başka biri tarafından derhal şirketler mukayyidine gönderilir veya elden verilir. Mukayyit tasfiye emri ile ilgili olarak şirkete ilişkin bir dosya (Tasfiye dosyası) açarak emrin alındığına dair tutanak tutar. Menşe adı veya mahreç işareti tanımına girmeyen, özgün ya da ürünün geleneksel özelliğini ifade edebilen ve diğer isimlerden açıkça ayırt edilebilen, ifade ettiği özellik itibarıyla ürün tarifnamesine uygun ve tüketiciyi yanıltıcı niteliği bulunmayan geleneksel özellikli ürün adlarını anlatır.

()